Tuesday, 26 November 2013

Vitamin Terbaik untuk Ibu Mengandung: Trimester 2 dan 3

Apa yang berlaku semasa Trimester 2 & 3 Kehamilan?


Trimester 2 & 3 Kehamilan

Trimester Ke-2

  • Trimester 2 bermula dari bulan ke 4, 5 & 6 kehamilan (minggu ke-13 hingga 27).
  • Ketika tempoh ini, jari tangan dan kaki bayi sudah terbentuk dengan agak sempurna. Malah, bayi anda kadang kala akan menghisap jarinya sendiri.
  • Ketika ini juga, jantina bayi sudah boleh ditentukan melalui ujian ultrasound. Degupan jantung bayi juga boleh didengari melalui alat dipanggil Doppler.
  • Pada bulan ke-5, ibu sudah boleh merasa pergerakan bayi yang agak kuat kerana ketika ini otot-otot bayi sudah terbentuk.
  • Di akhir bulan ke-6 kehamilan, kadang-kala bayi akan mengerlipkan dan membuka matanya. Bayi juga akan bertindakbalas dengan bunyi yang didengarinya dengan melakukan pergerakan.

Trimester 3

  • Trimester 3 bermula dari bulan ke 7, 8 & 9 kehamilan. (minggu ke 28 - 40).
  • Ketika ini, bayi anda sudah boleh tidur dan mengalami mimpi seperti anda juga!
  • Bayi juga lebih kuat bergerak dan menendang.
  • Di minggu yang ke-30, rambut bayi akan tumbuh lebih lebat.
  • Bayi anda akan bergerak dengan lebih kerap, sering mengubah kedudukannya di dalam rahim anda, lebih cepat memberi tindakbalas kepada bunyi, kesakitan, sentuhan dan cahaya. Lemak juga akan terbentuk di seluruh anggota badannya.
  • Otak bayi akan berkembang dengan pesat pada tempoh ini. Kebanyakkan organ dalaman sudah terbentuk tetapi paru-parunya mungkin belum matang sepenuhnya.
  • Di akhir minggu ke-40, ketika ini sudah sangat hampir masa untuk melahirkan. Kepala bayi akan memenuhi ruang bawah pelvis anda sebagai persediaannya untuk keluar. 

Masalah kesihatan yang biasa terjadi kepada ibu mengandung:

  • Sakit belakang
  • Pendarahan
  • Gusi bengkak / berdarah
  • Sakit gigi
  • Sembelit
  • Kekejangan otot seperti Simpul Biawak (Simpul Mengkarung)
  • Badan rasa kepanasan
  • Tekanan darah tinggi
  • Kerap buang air kecil
  • Morning sickness, muntah-muntah, loya.
  • Tidak boleh tidur lena
  • Stretch marks
  • Kaki, tangan membengkak
  • Keletihan
  • HB low
  • Anemia

Kebanyakan masalah ini in sha Allah boleh diatasi dengan pengambilan nutrien penting seperti kalsium, b-kompleks, asid folik dan sebagainya. Shaklee bersedia membantu para ibu untuk membekalkan nutrisi penting bagi memenuhi keperluan ibu dan juga bayi dalam kandungan.

Set Ibu Mengandung Shaklee untuk Trimester 2 & 3 kehamilan
Set Ibu Mengandung Trimester 2 & 3 = Set Trimester 1 + OmegaGuard
Seperti artikel saya yang lepas tentang Set Ibu Mengandung untuk Trimester 1, dalam set ini semuanya sama kecuali ada sedikit pertambahan. Iaitu Omega Guard.

Set untuk Trimester 1: 


Set untuk Trimester 2 & 3:

  • Semua di atas.
  • OmegaGuard - OmegaGuard penting untuk membantu menurunkan tekanan darah tinggi, membantu tumbesaran dan perkembangan otak bayi dalam kandungan ibu. Omega Guard juga amat baik dalam mengawal berat badan ibu sepanjang waktu kehamilan.

Tetapi, terdapat juga pilihan lain selain suplemen di atas. Bakal ibu yang boleh mengambil minuman seperti susu soya, adalah amat disyorkan untuk mengambil ESP.

pelbagai khasiat dan kebaikan ESP untuk ibu mengandung

Khasiat ESP kepada Ibu Mengandung:

  • ESP membantu bakal ibu untuk membekalkan tenaga yang berterusan supaya kekal sihat dan bertenaga sepanjang kehamilan. 
  • Membantu mendapatkan kulit bayi yang cantik, halus, gebu dan menjauhkan bayi dari masalah kulit selepas lahir nanti.
  • Membantu penyerapan vitamin dan nutrien dengan lebih baik.
  • Membantu mengatasi masalah loya dan angin.
  • membantu dalam menyediakan badan ibu untuk menghasilkan susu badan selepas melahirkan nanti.
  • dan bermacam-macam lagi!

Mabuk Teruk ketika Mengandung

Ikut dari pengalaman saya sendiri. ESP adalah antara 'penyelamat' saya semasa mabuk teruk dulu. Saya ni memang jenis yang mabuk teruk kalau pregnant. Dari anak sulung sampailah anak yang ketiga. Tak boleh nak telan pape.

Nasi putih saya cuma makan kosong begitu sahaja. Itupun paksa diri makan. ESP lah yang saya minum setiap hari bagi membekalkan sedikit tenaga kepada badan yang terlantar lembik macam stokin buruk. Selain tu, saya cuma boleh minum susu fresh milk Goodday, bubur oat, buah-buahan dan biskut kering.

Nak dapatkan info lanjut tentang Set Kehamilan Shaklee?



  • Boleh whatsapp saya, Sue di 017-361 6140
  • Saya boleh COD area Puchong, Kinrara, Taman Putra Perdana dan yang sewaktu dengannya.
  • Bagi lokasi yang lebih jauh, saya akan mem'POSLAJU'kan order anda secepat mungkin.. InsyaAllah!
  • Kalau nak beli dgn harga ahli, lagi murahhh. Dapat jimat 15% - 30% dengan mendaftar sebagai ahli.
  • Buat pembelian RM 700.00 ke atas dalam satu pembelian untuk pendaftaran PERCUMA atau bayar RM 69.00 sekali seumur hidup. Apa yang anda perlu buat hanyalah menghubungi saya dan saya akan uruskan secepat mungkin.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ada Pertanyaan...?

Name

Email *

Message *