Sunday, 4 December 2016

Resepi Cepat Kenyang Tapi Tidak Menggemukkan untuk Ibu Menyusu

Sejak lepas bersalin anak yang ketiga ni, saya selalu terjaga tengah-tengah malam. Kalau terjaga sebab nak menyusukan Shafeeya tu, memang biasalah.

Maksud saya terjaga ni, bila terjaga yang macam dah puas tidur. Mata terang jek macam dah cukup tidur. Bila dah terbangun tu, perut pun mulalah memanggil-manggil minta di isi.

Lapar, memang lapar.

Kalau menyusu badan ni memang lain macam rasa lapar dia. Rasa nak makan orang pun hadoo.. So, macam mana ibu yang menyusu nak kurus ni?

Minum susu sahaja tak jalan. Perut masih berkeroncong. Takkanlah saya nak kena cari nasi pula kan.. Tahulah perut ni perut nasi.. Tapi kalau makan sepinggan nasi tengah-tengah malam buta ni, confirmlah badan cepat naik. Terutamanya tang perut. Hadoiii..

So, biasanya kalau jadi macam ni, saya akan cepat-cepat masak air sikit. Lepas tu, saya akan bancuh:

✔ Air Suam
✔ ESP
✔ Nestum (Original)
✔ Tamar Cocoa (Al Haddad)

Lepas dah masuk semua kat atas ni, kita shake-shake lah.. Saya memang ada beli shaker dari Shaklee. So, mudahlah nak shake-shake.

Resepi cepat kenyang dan tidak menggemukkan
Air Suam + ESP + Tamar Cocoa + Nestum

Resepi ESP Shakes dengan Tamar Cocoa dan Nestum
Dah masuk semua, apa lagi? Kita shake-shake lah!

Resepi cepat kenyang tapi tidak menggemukkan untuk ibu menyusu
Siap untuk diminum. Cepat, sedap dan mengenyangkan. Sihat pula tu..
Gambar gelap sebab snap tengah malam buta. hehe
Bila kita shake, rasa dia lain tau.. Beza kalau kita just bancuh dalam cawan atau mug. Bila buat shakes ni, rasa dia akan blend dengan lebih sedap. Tak percaya, cubalah buat 😉😉😉

Salah satu Shaker dari Shaklee
Salah satu Shaker dari Shaklee.
Ni design shaker yang lama. Yang baru, lagi cantik!
Shaker murah dari kedai MyDIY
Kalau takde shaker Shaklee pun takpe..
Boleh beli shaker murah-murah dari Kedai MyDIY
Saya suka bancuh dengan air suam sahaja. Ikut tekak masing-masinglah ye. Cumanya, bila menyusu badan ni, lebih baik kita minum benda yang panas atau suam-suam. Barulah susu tu lancar jek. in sha Allah..

Lepas minum tu, memang perut terus rasa kenyang. Siap sendawa besar lagi. Fuuuh.. Lega! Dah tak payah nak susah-susah cari nasi, goreng telur, bising-bising kat dapur tengah-tengah malam buta.

Perut kenyang, badan pun tak naik.

Kalau nak tambah madu asli atau setitik pemanis stevia pun boleh.

ESP tu apa?

ESP ni diperbuat dari sumber Protein tumbuhan soya yang organik dan bebas GMO. So, memang kita tahu kalau nak perut rasa kenyang cepat dan bertahan lama, kita kena banyak makan atau minum benda-benda yang tinggi kandungan Protein. Dan kurangkan ambil carbo.
Soya membantu tambah susu badan
Soya juga penambah susu badan
So, kalau nak kurus dan sihat, ambil less carbs, but more protein foods.

Kalau mommies ada apa-apa nak komen, boleh taip di ruangan kat bawah ni ye.. Thank you 😊😊😊

Kalau ada apa-apa pertanyaan, boleh terus Whatsapp saya, Sue di 017-3616140

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ada Pertanyaan...?

Name

Email *

Message *