Monday, 17 April 2017

Shaklee Collagen Powder: Kolagen Berkualiti Tinggi, Paling Tulen dan Sangat Berkesan

Secara semulajadi, badan kita mampu menghasilkan sendiri kolagen yang ia perlukan. Tapi sayangnya semakin umur kita meningkat, pengeluaran kolagen akan mula menurun. Masa inilah kita akan mula perasan semakin banyak garis-garis halus di kulit muka. Semakin hari, garis-garis tersebut semakin jelas kelihatan.

Bila umur makin meningkat, kolagen mula berkurangan

Kedutan makin ketara, kulit pipi mula jatuh, payudara dan punggung mula kendur. Kulit mula hilang ketegangan dan keanjalannya. Berjalan lama sikit dah sakit lutut.

Duduk lama sikit dah sakit pinggang. Ditambah pula dengan masalah keguguran rambut. Ini adalah antara kesan-kesan pengurangan kolagen dalam badan kita.

So, bagaimana kita nak meningkatkan kembali kolagen dalam badan? Salah satu cara adalah dengan mengamalkan suplemen kolagen secara konsisten.

Kolagen mula diperkenalkan di Jepun


Konsep pengambilan kolagen sebagai awet muda mula diperkenalkan di Jepun. Bermula dari itu, kita kat Malaysia pun boleh lihat sendiri betapa banyaknya produk-produk kolagen yang dijual di pasaran - tapi tak semuanya dibuat dengan cara dan bahan yang sama ye.

So, kenapa Kolagen Shaklee?
Dan apa beza kolagen Shaklee dengan kolagen brand lain?

5 Sebab Mengapa Kita Perlu Memilih Shaklee Collagen Powder

1. Kolagen Berkualiti Tinggi dan Paling Tulen


Di pasaran, terdapat 4 sumber utama kolagen iaitu:
  • Bovine (lembu)
  • Porcine (khinzir)
  • Ayam
  • Marin (hidupan laut - Ikan) 

Kolagen dari sumber marin yang diekstrak dari ikan laut dalam adalah yang paling tulen dan yang paling selamat digunakan oleh badan manusia. Sebab tu kolagen dari sumber marin lebih mahal dari kolagen dari sumber lain. Ini adalah kerana tahap keberkesanannya yang sangat tinggi.

Kolagen Shaklee mengandungi 4,000 mg proprietari RSS (Red Snapper Scale) Collagen, iaitu kolagen berkualiti tinggi dan tulen yang diekstrak dari sisik ikan merah. Red Snapper atau Ikan merah, adalah sejenis ikan laut dalam.

Kolagen Shaklee dari sumber ikan laut dalam (Red Snapper)

2. Sangat Mudah Diserap Ke dalam Badan


Kolagen Shaklee mempunyai molekul yang sangat ringan, iaitu kita-kira 1,000 Dalton sahaja berbanding dengan berat molekul kolagen biasa iaitu seberat 300,000 Dalton!

Shaklee Collagen Powder mempunyai tahap bioavailability yang sangat tinggi

Ini membantu penyerapan yang unggul ke dalam badan dan meningkatkan proses sintesis kolagen pada lapisan dermis dengan lebih berkesan. Sumber kolagen dari ikan laut dalam juga mempunyai kadar penyerapan (bioavailability) 1.5 kali lebih tinggi dari kolagen sumber haiwan lain.

* Berat molekul diukur dalam unit Dalton

3. Ramuan Istimewa Kolagen Shaklee


Shaklee Collagen Powder terdiri daripada gabungan hebat lapan bahan utama iaitu:

  • RSS Kolagen dari Sisik Ikan Merah
  • Ekstrak biji benih Camellia Japonica
  • Ekstrak Pfaffia
  • Elastin dari Kolagen Ikan
  • Ekstrak Kerang-kerangan
  • Bakteria baik Lactobacillus Acidophilus
  • Vitamin C
  • Vitamin B
Ramuan istimewa Shaklee Collagen Powder

Khasiat 8 Kandungan Utama Shaklee Collagen Powder:


1. RSS Collagen dari Sisik Ikan Merah

Sisik ikan merah merupakan sumber kolagen premium dengan kadar penyerapan yang lebih tinggi berbanding kolagen haiwan lain.

2. Ekstrak Biji Benih Camellia Japonica

Mengandungi Asid Oleik, iaitu sejenis emolien kulit dan pelembap yang unggul. Juga mengandungi antioksida semulajadi Isoflavon yang dapat mengurangkan radikal bebas.

3. Ekstrak Pfaffia

Pfaffia juga digelar sebagai Ginseng Brazil yang mana bila digabungkan dengan ekstrak biji benih Camellia Japonica, ia dapat menyokong pembentukan kolagen dan asid Hialuronik.

Dengan kemampuan untuk mengikat jumlah air yang besar, asid Hialuronik memainkan peranan penting dalam menghidratkan tisu badan dan membuatkan kulit lembut, lembap dan sekata.

4. Elastin dari kolagen Ikan

Elastin dapat mengekalkan keanjalan dan ketegangan kulit yang boleh melantun apabila dicubit. Kolagen ikan mengandungi elastin yang berfungsi bersama kolagen untuk kulit yang lebih tegang, gebu dan anjal.

5. Ekstrak Kerang-kerangan

Glukosamina daripada ekstrak kerang-kerangan adalah penting dalam sintesis bendalir Sinovia bagi melicinkan pergerakan sesendi dan melembapkan mata untuk melegakan kesakitan sendi dan ketidakselesaan mata.

6. Bakteria Baik Lactobacillus Acidophilus

Sejenis bakteris baik yang membantu mengimbangi usus mikroflora dan memudahkan pembinaan semula sistem usus sihat bagi meningkatkan penyerapan kolagen.

7. Vitamin C

Vitamin C menggalakkan pengeluaran kolagen dan melawan radikal-radikal bebas yang merosakkan kulit kita.

8. Vitamin B

Vitamin-vitamin B membantu dalam metabolisme karbohidrat, lemak dan protein untuk menghasilkan tenaga yang diperlukan untuk pengeluaran kolagen dalam sel.

4. Kolagen Shaklee dalam bentuk Serbuk (Powder)


Kolagen Shaklee didatangkan dalam bentuk serbuk. Sekotak ada 15 sachets yang mudah dibawa kemana saja. Boleh dibancuh dalam jus atau Shaklee Triple Gem (ESP, Meal Shakes dan Performance Drink). Shaklee Collagen Powder mengandungi natural orange flavour.

Kolagen Shaklee dalam bentuk serbuk (powder)
Credit pic to: Master Norita Idris

5. Tiada Pewarna atau Pemanis Tiruan


Produk suplemen kolagen yang betul-betul tulen akan mempunyai satu rasa yang agak kuat. Sebab tulah ada pengeluar produk kolagen yang akan menambah gula artificial atau pemanis tiruan ke dalam produk mereka untuk mengurangkan efek bau kolagen tersebut.

So, sebelum membeli suplemen kolagen, pastikan produk tersebut tidak mengandungi pemanis tiruan seperti fruktos atau high fructose corn syrup. Pemanis tiruan ini kosnya lebih murah.

Juga, pastikan produk kolagen tersebut tidak mengandungi artificial sugars seperti Aspartame atau Sucralose.

Apa yang kita perlu buat adalah pastikan suplemen kolagen yang kita beli mengandungi gula atau pemanis yang sihat dan semulajadi dari sumber tumbuhan serta rendah glisemiks index. Contohnya madu asli dan Stevia asli.

Kolagen Shaklee mengandungi pemanis semulajadi iaitu Stevia
Cuba baca 'Other ingredients' tu. Pemanis semulajadi yang digunakan ialah Stevia

Inilah antara sebab-sebab mengapa anda harus mencuba Shaklee Collagen Powder. Bijaklah dalam membuat pelaburan untuk kesihatan dan kecantikan diri kita sendiri atau orang lain yang kita sayang.

Kalau nak cuba Shaklee Collagen Powder, boleh direct wassap Sue di sini: 017-361 6140

Sue boleh cod area Puchong, Kinrara dan Putra Perdana. Untuk area yang lebih jauh, khidmat pos Shaklee atau Poslaju akan hantarkan sehingga depan pintu rumah anda :)

Terima kasih sudi singgah baca blog Sue ni ye! 

Kalau ada apa-apa komen atau nak sharing, tinggalkan saja nukilan dalam ruangan kat bawah ni ye. Tq!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ada Pertanyaan...?

Name

Email *

Message *